با توجه به آشفتگیهای ژئوپلیتیک و حوادث اقتصادی غیرمنتظره این هفته، انتظار میرفت بازار سهام آمریکا دچار افت شود. اما شاخص S&P 500 روز گذشته دومین رکورد تاریخی خود را ثبت کرد و اکنون تنها 0.5% فاصله تا بالاترین رکورد خود دارد. با وجود ناآرامیهای جهانی و از بین رفتن امیدها برای کاهش نرخ بهره فدرال به 50 واحد پایه، بازار همچنان بسیار مقاوم است.
شاخص S&P 500 از ابتدای سال تاکنون بیش از 1000 واحد رشد کرده و از اکتبر 2023 حدود 40% افزایش پیدا کرده است. این به معنای افزایش ارزش بازار به میزان حدود 14 تریلیون دلار در کمتر از یک سال است (تقریباً 1.2 تریلیون دلار در هر ماه).
بازاری شکستناپذیر؟
کاهش تورم به 2% و ادامه کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو، باعث افزایش بازار شدهاند. چندین کاهش نرخ بهره به میزان 50 واحد پایه برای امسال پیشبینی کرده بودند. اما همه اینها هفته گذشته تغییر کرد. گزارش شغلی قویتر از انتظار در ماه سپتامبر، هرگونه امید برای کاهش نرخ بهره به میزان قابل توجهی را از بین برد.
اقتصاد آمریکا در ماه سپتامبر 107,000 شغل بیشتر از پیشبینیها ایجاد کرد و نرخ بیکاری را به 4.1% کاهش داد. احتمال کاهش نرخ بهره در ماه نوامبر از حدود 50% به تنها 3% کاهش یافته است. همچنین، احتمال اینکه حداقل یک بار نرخ بهره به میزان 50 واحد پایه در سال 2024 کاهش یابد، به 18% رسید. اما بازار حتی کوچکترین واکنشی نشان نداد.
بخش فناوری همچنان بسیار قدرتمند است. سهامهای رشد، به ویژه آنهایی که در زمینه هوش مصنوعی فعالیت میکنند، همچنان قدرت بازار را تشکیل میدهند. در سال جاری، شاخص رشد Russell 1000 Growth حدود 11% رشد کرده است. در همین حال، سایر بخشها مانند سهام ارزش، تلاش کردهاند تا با این رشد همراه شوند اما موفق نبودهاند.
هفت شرکت بزرگ فناوری (اپل، آلفابت، آمازون، متا، مایکروسافت، انویدیا و تسلا) حدود 60% از افزایشهای اخیر شاخص S&P 500 را تشکیل میدهند. با وجود افزایش نرخ بهره، هوش مصنوعی و نوآوریهای فناوری این شرکتها را قوی نگه میدارند. بهعنوان مثال، انویدیا بهخاطر رونق هوش مصنوعی، از فرصتهای قابل توجهی بهرهمند است و سرمایهگذاران و اقتصاد جهانی به سودآوری آینده آن امیدوار هستند.
تاریخ پشتوانه قدرت بازار
تاریخ نشان میدهد که بازار سهام آمریکا از چندین سقوط جدی بهبود یافته است. در بحران مالی سال 2008، بازار نزدیک به 50% کاهش یافت، اما طی چند سال به رکوردهای جدید دست یافت.
همهگیری کووید-19 نیز الگوی مشابهی را نشان میدهد. پس از کاهش شدید بازار در مارس 2020، بازار دوباره به کمک اقدامات محرک اقتصادی و سهام فناوری افزایش یافت. با نگاهی به دادههای دو دهه گذشته، میتوان دید که سهام آمریکا در 17 سال از 20 سال گذشته، حتی با وجود کاهشهای قابل توجه در طول سال، افزایش یافته است. سرمایهگذاران این الگو را میشناسند و حتی در دورههای سخت، به آنها اطمینان میدهد. اکنون، بانک UBS میگوید که آمریکا ممکن است به سمت رونق دهه 1920 پیش برود.
تحلیلگران بانک UBS بر این باورند که احتمال 50% وجود دارد که یک چرخه رشد اقتصادی قابل توجه مشابه آنچه پس از جنگ جهانی اول رخ داد، دوباره شکل بگیرد. در آن زمان، اقتصاد آمریکا رونق در ساخت و ساز و افزایش رفاه خانوادهها را تجربه کرد. UBS همچنین میگوید که هوش مصنوعی و نوآوریهای فناوری امروز، مانند گسترش استفاده از برق و خودرو در دهه 1920 است.
اینکه آیا ما دوباره شاهد چنین رونقی خواهیم بود یا خیر، هنوز مشخص نیست، اما سرمایهگذاران در حال حاضر به آن اعتقاد دارند. حتی با وجود نگرانیهایی در مورد بازگشت تورم، افزایش بیکاری یا حتی احتمال رکود اقتصادی، سرمایهگذاران بر ادامه رشد شرطبندی میکنند.
نظرسنجی Financial Times از 37 اقتصاددان نشان میدهد که اکثر آنها انتظار ندارند اقتصاد در دو سال آینده دچار انقباض شود. این چشمانداز موجب شده است که سرمایهگذاران به ثبات و رشد مثبت در بازار امیدوار باشند. آنها بر این باورند که تلاش فدرال برای ایجاد تعادل بین تورم و بیکاری منجر به رشد پایدار بدون نوسانات شدید بازار خواهد شد.
منبع : cryptopolitan.com